Twitter svoju arhivu otvara akademskim istraživačima

Iz kompanije Twitter je najavljen značajan preokret kada je u pitanju dostupnost podataka korisnika koji će od sada služiti akademskim istraživačima u svrhu istraživanja ponašanja i trendova kod korisnika društvenih mreža.

Iz ove kompanije su istakli da istraživači više neće morati plaćati premium pakete kako bi imali pristup podacima, umjesto toga biće im dostupna istorija javnih dopisivanja. Ove podatke će moći koristiti svi istraživači i programeri koji unaprijed apliciraju za program korištenja nove akademske istraživačke trake.

Ova promjena je došla kao dio napora kompanije da unaprijedi svoje poslovanje te omogući istraživačima i programerima van same kompanije da rade na boljem unapređenju ove društvene mreže.

“Naša programerska platforma nije bila jednostavna za korištenje istraživačima van kompanije. Mnogi od njih su se morali oslanjati na svoje resurse kako bi dobili podatke koji su im potrebni za istraživanje. I pored toga, više od decenije akademski istraživači su koristili Twitter podatke kako bi stvorili revolucionarne inovacije”, istakali su menadžeri kompanije Twitter, Adam Tornes i Lien Truhiljo.

Kompanija sada čini značajne korake da bi pomogla istraživačima u njihovom radu, naročito u ovom vremenu kada je razumijevanje na društvenim mrežama od krucijalnog značaja u eri lažnih vijesti, govora mržnje i pandemije virusa korona koje su obilježile prethodnu godinu.