Written by

U Kini krenule dostave dronom

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 392

Često nam se dogodi da određenu pošiljku čekamo i po nekoliko sedmica, najčešće zbog nemogućnosti da poštari dostave veliku količinu paketa koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Međutim, i ovaj problem uskoro bi mogao biti prevaziđen.

Tako je u Kini nedavno počeo transport paketa uz pomoć dronova. Rezultat je to saradnje DHL-a i kineske kompanije Ehang koja proizvodi bespilotne letjelice.

Iz ovih kompanija poručeno je kako projekat predstavlja potpuno automatizovano i inteligentno rješenje za isporuku pošiljki putem bespilotnih letjelica.

Koristeći najnaprednije bespilotne letjelice iz Ehang-ove novouspostavljene serije Falcon, koja se odlikuje najvišim nivoom inteligencije, automatizacijom, bezbjednošću i pouzdanošću, inteligentno rješenje za isporuku nadilazi složene uslove na putevima i saobraćajne gužve koje su zajedničke gotovo svim gradskim područjima.

Linija je kreirana za nespecifične korporativne potrošače u kvartu Songshanhu južne kineske metropole Guangzhou. Dron pokupi koverte s klijentovim dokumentima dva puta dnevno, i češće ako je potrebno, te ih dostavlja u servisni centar DHL-a. Dron to obavi za 8 minuta, dok je automobilu potrebno čak 40.