Written by

U Kini se gradi zabavni park virtuelne stvarnosti

moj android| Views: 78

zoo

Iako je virtuelna stvarnost, tehnologija koja bi ljudima trebalo da pruži jednu vrstu utočišta u njihova četiri zida bilo je pitanje dana kada će biti iskorištena u svijetu zabave. Prema najvama iz Kine taj dan se opasno približio.

Naime, Landmark Entertainment Grupa je kompanija koja stoji iza mnoštva tematskih zabavnih parkova kao što su Universal’s Jurassic Park: The Ride i The Amazing Adventures of Spiderman 5D, a sada su odlučili da se fokusiraju na virtuelnu stvarnost i učine je pristupačnom širokim narodnim masama. Ovaj zabavni park, radnog naziva L.I.V.E ( Landmark Interactive Virtual Experience) će imati 30 % sadržaja posvećenog isključivo virtuelnoj stvarnosti.

Neki od sadržaja koji će se moći doživjeti pomoću VS tehnologije su zoo vrt, virtuelni akvarijum kao i interaktivni muzej te digitalna galerija umjetnosti.

Cijeli projekat je naišao na snažno odobravanje od strane udruženja za zaštitu životinja PETA-e, koji su ostali oduševljeni digitalnom prezentacijom. Oni su naglasili da je ovaj način upoznavanja životinja puno prihvatiljiviji i humaniji od standardnih zoo vrtova u kojima životinje borave u uglavnom lošim životnim uslovima.

Ne računajući troškove za kupovinu zemljišta i samu izgradnju prostora, cijeli projekat bi trebalo da košta više od 200 miliona američkih dolara, a novčana podrška stiže kako od privatnih investitora tako i od kineske Vlade.

Predstavnik Landmark Entertainment Grupe, Tony Christopher je izjavio da su za ovaj projekat odabrali baš Kinu jer oni imaju ogromno tržište i novac koji žele da ulože u nešto novo i do sad neviđeno. On je naglasio i da će ovaj zabavni park bti spoj dvaju istorija i kultura, kineske i one zapadnog svijeta. Iz kompanije su potvrdili i da će setovi za virtuelnu stvarnost koji se stavljaju na glavu biti dio cijelog iskustva, ali na koji način nije tačno precizirano.

Ilustrator koji je osmislio cijeli koncept je Syd Mead, čovjek koji je radio na velikim blokbasterima poput Blade Runner, Tron i Tomorrowland što zvuči obećavajuće.

Tačna lokacija L.I.V.E. Centra još uvijek nije poznata, ali spominju se kineski gradovi Xi’an, Chendu i Wuhan.

Izgleda da je došlo vrijeme da virtuelna stvarnost postane naša stvarnost.