Written by

U ovoj godini vidjećemo kamere telefona od 64 i 100 megapiksela?

iza ugla, mobilni svijet| Views: 205

Dobro ste pročitali –  kamere kvaliteta 64 i čak 100MP dolaze na tržište do kraja godine. Ove informacije nedavno su potvrđene u kompaniji Qualcomm – jednom od najvećih svjetskih proizvođača čipova za mobilnu industriju.

Čini se da se borba za megapiksele vraća u “ring” pametnih telefona, budući da su pojedini proizvođači proteklih mjeseci lansirali uređaje sa kamerama od 32MP ili čak 48MP. Postojeća generacija Qualcomm Snapdragon čipova – 660, 670, 675, 710, 8450 i 855 podržava rezolucije do 192MP, ali nema opciju snimanja više slika u jednu, te uklanjanje šuma i osjetljivost na brzinu okidanja. Ovi faktori, ipak, ključni su za kvalitet svake fotografije.

Iako ovakva tehnologija pokazuje, prema tvrdnjama stručnjaka, odlične rezultate, minimalan šum, prirodne boje i sjajne noćne fotografije, kompanija ima drugu zamisao. Oni budućnost kamere vide u multi-frame sistemu koji uklanja šum, podiže detalje, a sve to uz manji broj megapiksela i nižu rezoluciju fotografije. Novi Samsung Galaxy S10 već tako radi, a iz Qualcomm-a najavljuju da će novi čipset pod radnim nazivom Snapdragon 865 podržavati HDR10 snimanje video materijala.

Kada radite selfije, fotografišete neke važne trenutke ili boravite na nekoj destinaciji po prvi put – najvažnije vam je da uz sebe imate uređaj koji će te trenutke kvalitetno zabilježiti. Upravo zato informacije o nevjerovatnih 64MP ili čak 100MP nailaze na potpuno oduševljenje korisnika, a ono što je definitivno jasno jeste da će i kvalitet sadržaja na društvenim mrežama u narednim godinama biti značajno bolji.