Written by

U pozorištu od malih nogu

prijateljstva| Views: 280

Uspješno završena „Kulturica 2018“

Mjesec pozorišta za mališane završen je 24. maja u Gradskom pozorištu „Jazavac“, izvođenjem predstave „Kako su postale ružne riječi“. Zahvaljujući projektu „Kulturica 2018“ i kompaniji m:tel koja je podržala i ovu manifestaciju za najmlađe, u toku mjeseca maja pozorište je posjetilo više od 1.000 mališana. Zabavljali su se, igrali, crtali, a imali su priliku i pogledati četiri predstave u izvođenju glumačke ekipe „Juhu“, scene Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke.

Neki od mališana su prvi put bili u prilici da pogledaju pozorišnu predstavu, ali i da osjete čar pozorišta. Uz gromoglasni smijeh i aplauze oduševljeno su upijajuli svaki trenutak i svaki ugao pozorišne sale. Prije predstave mogli su da učestvuju i u zabavno-edukativnim radionicama, nauče osnove bontona u pozorištu, što su dokazali na predstavama, te da kući ponesu poklone. Zahvaljujući interaktivnom govornom aparatu, koji ih je zainteresovao, naučili su ko su to glumci, šta je to pozorište i kako da se ponašaju u toj kulturnoj ustanovi.

U četiri navrata odigrane su tri predstave.  „Put po svijetu na trotinetu“, bajka za djecu do „sto godina“, djecu je odvela, a starije vratila u svijet dječijih igara i provela kroz nekoliko zemalja na raznim kontinentima. Ova predstava je odigrana dva puta, na otvaranju „Kulturice“ u Gradskom pozorištu „Jazavac“ i u Domu kulture u Dragočaju. „Put po svijetu na trotinetu“ je predstava koja će ostati upamćena kao prva koja je odigrana u Dragočaju, što ovoj kulturnoj manifestaciji daje još veći značaj.

„Vitez iz Vilsonove” je romantična bajka, smještena u predrenesansni period. To je priča o sukobu stare i nove generacije svakog doba i o tome kako je uvijek neophodna revolucija kako bismo se riješili okova prošlih vremena i zastarjelih uvjerenja. Predstava koja je na divan način zatvorila „Kulturicu“, pod nazivom „Kako su postale ružne riječi“ je rađena po tekstu Duška Radovića. Postupcima preuveličavanja, igrom riječi i ostalim sredstvima kojima se služi, Radović otključava dječiju fantaziju pomažući tako najmlađoj publici da prihvate i upoznaju buduće izazove u životu. 

Puni pozitivnih utisaka, novih znanja i sklopljenih drugarstava, naši najmlađi sugrađani su poželjeli da što prije ponovo posjete pozorište, što je dokaz da je „Kulturica 2018“ bila uspješna. Cilj projekta, da se djeci približi pozorišna umjetnost, stvori navika i kultura odlaska u pozorište, uspješno je ostvaren.

Do nekog novog, sličnog pozorišnog susreta i novih prijateljstava, m:tel nastavlja sa podrškom brojnih kulturnih i društveno odgovornih aktivnosti namijenjenim najmlađima.