Written by

U Slovačkoj napravljen najbolji leteći automobil

m:ovo m:ono| Views: 142

aeromobil_03-nestandard1

Da li ste razmišljali da posjedujete automobil koji po potrebi može i da poleti? To bi bilo sjajno, posebno u situacijama kada nam se žuri, a gužva u saobraćaju je ogromna. Upravo takav automobil postoji i napravljen je u Slovačkoj.

Naime, možete da ga koristite kao obični automobil, možete da ga parkirate u svoju garažu, a možete i da ga potpuno legalno vozite ulicama svog grada. Istina, bila bi vam potrebna posebna dozvola, ali nakon toga bi bez problema vozili po putu ili letjeli.

Radi se o letećem automobilu predstavljenom u Monaku u koji mogu da se smjeste dvije osobe, a osposobljen je da se kreće u vazduhu maksimalnom brzinom i do 160 km/h. Taj nevjerovatni model predstavila je slovačka kompanija AeroMobil na Top Marques, sajmu luksuznih automobila u Monaku, a otkrio ga je ni manje ni više nego princ Albert II od Monaka.

Nedugo nakon predstavljanja uslijedile su i prve porudžbine letjelice, čija cijena iznosi oko 1 milion evra. Plan je da se ovaj, u najmanju ruku neobičan automobil, u saobraćaju nađe 2020. godine, a prva serija automobila budućnosti će se sastojati od više od 500 primjeraka. Za konvencionalni saobraćaj, automobil ima dužinu od šest metara i širinu od 2,2 metra, a kada je u fazi “raširenih krila” njegova širina se povećava i na 8,8 metara.

U letećem režimu, u koji se automobil transformiše za samo tri minuta, AeroMobil pokreće motor snage 224 kW i postiže brzinu od 750 kilometara. Opremljen je i padobranom, a budući korisnici mogu da računaju i obaveznu funkciju autopilota.

Kompanija AeroMobil osnovana je 2010. godine, a do sada je predstavila dva starija prototipa letećeg automobila. AeroMobil je nedavno dobio i novog investitora, Patricka Hessela, koji je u Slovačkoj pokrenuo kompaniju c2i za proizvodnju komponenti za automobilsku i avio-industriju.