Written by

U susret jubilarnom izdanju emisije m:agazin

m:tel IPTV| Views: 165

fotografija_studio

Približava se jubilarno pedeseto po redu izdanje emisije m:agazin koja vas je tokom proteklih mjeseci vodila kroz uzbudljivi svijet znanja i tehnologije. Donosili smo vam priče o najnovijim interaktivnim robotima, svemirskim raketama koje istražuju granice nepoznatog, gedžetima koji su i nas i vas osvojili svojom originalnošću, a u svakoj emisiji smo vam predstavili i najnovije modele smartfona i tableta koji nakon svjetske osvajaju i našu domaću scenu.
Pridružite se Brankici Stojanović i Jeleni Babić i ove subote u terminu od 16.30 časova na kanalu Alternativne televizije kada ćete imati priliku da pogledate prilog o pametnoj cipeli koja mijenja higijenske standarde u francuskim bolnicama i medicinskoj protezi koja bi jednog dana mogla napajati vještačko srce.
Iako se to čini nevjerovatno, mnoge svjetske bolnice ne poštuju jedno od najjednostavnijih i istovremeno najvažnijih higijenskih pravila: dezinfekcija ruku sa hidro-alkoholnim rastvorom prije liječenja pacijenata. Dvije francuske kompanije ’Micro BE’ i ’Ephygie-Hand’ pronašle su način da konačno stanu na kraj ovoj lošoj praksi pomoću ’MediHandTrace’ uređaja koji se postavlja u cipele medicinskih radnika. Ovaj uređaj koji je kreiran u obliku čipa bilježi svaki put kada radnik opere ruke sa odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju, a funkcioniše putem radiofrekvencijske identifikacije (RFID) i senzora na bazi alkohola. Čip registruje učestalost dezinfekcije prema bolničkoj funkciji, po broju sobe pacijenta i odjelu bolnice i pruža podatke u realnom vremenu koji se čuvaju u bolničkom sistemu putem antena ugrađenih u pod bolnice.
Još jedno fascinantno otkriće u polju medicine je proteza koja bi u budućnosti mogla biti stalni izvor napajanja za sve pacijente sa vještačkim organima. Tvorci ovog uređaja, koji sačinjavaju tim studenata sa Univerziteta Rice u Americi tvrde osmislili laganu i udobnu protezu koju bolesnici mogu nositi satima bez problema. Unutar okvira proteze nalazi se motor koji pokreće kretanje noge, a u sastavu uređaja nalaze se i dva kabla koja povezuju protezu sa baterijom prikačenom na pojas korisnika. Ova revolucionarna proteza bi jednog dana mogla olakšati život mnogim pacijentima sa vještačkim organima.
Kao i prethodnih subota, kraj emisije donosi i nagradno pitanje tako da će osoba koja najpažljivije budu pratila priloge imati priliku da osvoji selfie štap. Svoja eventualne pitanja i prijedloge za emisije možete nam slati na mail adresu magazin@mtel.ba.