Written by

U svemir za dvije godine – SpaceX razvija novu raketu za prve komercijalne letove

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 93

SpaceX na čijem čelu se nalazi Elon Musk nastavljaju sa ambicionzima planovima i u narednoj deceniji. I dok NASA priprema novu misiju na Mjesec, Musk-ov cilj je domoći se Crvene planete.

Neka optimistična predviđanja govore da misiju na Mars možemo očekivati već za pet godina, odnosno najranije 2024. godine.

Ključ razvoja ove misije je nova raketa „Starship“, koja se sastoji od raketnog pogona i same letjelice dugačke oko 120 metara. „Starship“ će biti vjerovatno najmoćnija svemirska rakete u istoriji, a trebala bi se moći koristiti više puta poput druge Muskove rakete Falcon.

Iako će glavna namjena Starship-a biti da ljude odvede na Mars, ova raketa će se koristiti za prve komercijalne letove. Riječ je o misijama kao što su lansiranje satelita, prevoza logistike i astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Inače, kompanije trenutno pregovara s tri telekom operatora, a prva komercijalna misija lansiranja telekomunikacijskog satelita planirana je već za dvije godine.

U naredne dvije godine pred inženjerima kompanije težak je zadatak, a do sada je napravljen samo jedan test na prototipu rakete. Uskoro se očekuju novi testove polijetanja i slijetanja rakete koja bi na Mars mogla ponijeti svemirsku opremu, ali i astronaute koji će kao 1. ljudi u istoriji čovječanstvav zakoračiti na Crvenu planetu.