Udvostručena potražnja za Chromebook-om

Potražnja za Chromebook uređajima je tokom 2020. godine bila udvostručena usljed pojave pandemije virusa korona, zbog čega su mnogi ljudi bili primorani da rade od kuće.

Statistike su pokazale da su isporuke ovih uređaja u prethodnoj godini udvostručene, pa je tako u odnosu na ranijih 14,7 miliona laptopa u prošloj godini isporučeno 30,7 miliona tih uređaja.

Za neke proizvođače računara ovaj skok je bio velika stvar, pa je tako Samsung isporučio 1,9 miliona uređaja, dok je kompanija Lenovo prodala 6,8 miliona laptop računara. I ostali proizvođači su zabilježili odličan rast prodaje, a primjer je i kompanija Acer koja je svoju prodaju povećala za 76 procenata, .

Istraživanja su pokazala da je ovakva potražnja za računarima najviše porasla tokom drugog talasa virusa korona, kada je bio najavljen novi lockdown i kada je većina škola i fakulteta svoja predavanja obavljala na daljinu.

Chromebook uređaji su istovremeno povoljni i laki za održavanje, zbog čega su draži izbor korisnika u odnosu na klasične laptop računare.

Tablet uređaji su takođe zabilježili veći procenat prodaje u odnosu na prethodne godine, ali su ove brojke nešto niže u odnosu na Chromebook uređaje. U prosjeku, prodaja tableta je porasla za 28 procenata, a najveća potražnja je bila za Apple, Samsung i Lenovo uređajima.