Written by

Ukoliko to sud naredi, Google može otključati vaš telefon

moj android| Views: 90

Unlock_font_awesome.svg

Danas smo svi uvezani mobilnim telefonima i to ne samo sa prijateljima, nego i u poslovnom svijetu. Svi bitni događaji nam stoje pohranjeni u memorijama naših ljubimaca, a tu su i dokumenti sa posla, fotografije sa rođendana, konferencija i sl. U većini slučajeva telefon bi trebalo da bude siguran dok god je u vašim rukama, međutim ako vam kažemo da postoji nalog, i to sudski, na osnovu kojeg se vaš telefon može otključati tako da su sve informacije dostupne, morete priznati da će to zvučati pomalo zabrinjavajuće. Upravo do ovog saznanja je došao Next Web, na osnovu dokumenata koje su dobili.

Naime, ukoliko posjedujete neki od starijih pametnih telefona ili imate telefon koji se pokreće na neki od prijašnjih verzija Android operativnih sistema i tek treba da se ažurira, postoji nalog na osnovu kojeg Google može da otključa vaš mobilni uređaj. Naravno, želja neće biti ispunjena nasumično ni na osnovu svakog zahtjeva, ali ukoliko sud to naloži, postoji izvjesna mogućnost da se to desi. Google može da otključa vaš telefon na daljinu ukoliko to otključavanje služi svrsi sudskog pretresa ili kao pomoć pri sprovođenju zakona.

Iako ovo ne važi za sve uređaje, veliki je postotak onih za koje je to primjenjivo. Utiče na sve uređaje koji pokreću na Android operativni sistem koji je stariji od verzije 5.0, a takvih je čak 74%. Svi oni koji imaju novije Android operativne sisteme nisu pogođeni ovim, jer ti uređaji nude mogućnost šifriranja, pa Google nije u mogućnosti da otključavanje vrši na daljinu. Šifrovani uređaji se trenutno i jedino nude preko Google-a u Nexus programima. Android verzije 5 i 6 imaju ugrađenu sposobnost enkripcije, ali proizvođači onemogućavaju ovu opciju zbog efikasnosti i mnogih drugih pitanja koja se postavljaju prilikom proizvodnje i rada telefona.

S druge strane, veoma je teško povjerovati da bi ime kao što je Google izvršilo takav nalog bez posebnih bezbjednosnih razloga, pa u neku ruku i činjenica da bi se putem toga mogle dokazati neke bitnije stvari i nije toliko loša.