Written by

Ulazi li Intel na tržište pametnih telefona?

mobilni svijet, u žiži| Views: 212

Kada čujete Intel vjerovatno je računar prva stvar na koju ćete pomisliti. I da znate, u pravu ste. Međutim, Intel bi uskoro mogu obilježiti i novu generaciju telefona, jer kompanija sprema veliku premijeru.

Intel je za sada u fazi razmatranja opcije za ulazak na tržište pametnih telefona, a ovaj informacija se pojavila nakon otkrivanja dokumentacije o patentima pri World Intellectual Property Office (WIPO). Najnoviji patenti kompanije Intel svakako su drugačiji od prosječnog telefona današnjice. Kompanija za sada razmatra dvije osnovne verzije svog telefona – jednu sa klasičnim prednjim dijelom kojim dominira displej i drugi u kojem se ekran djelimično proširuje na poleđinu uređaja. Bez obzira o kojoj verziji telefona da je rije, paneli su zakrivljeni ka ivicama telefona i tako se stvara edge-to-edge efekat.

Fotografije o patentu, koje su se nedavno pojavile na brojnim IT portalima, ukazuju da Intel planira korištenje punch-hole prostora za kamere. Naročito je zanimljivo to što bi kamere navodno trebalo da imaju tehnologiju “360 stepeni”, što će omogućiti kreiranje samostalnih okruženja za virtuelnu i proširenu realnost.

Bilo kako bilo, ovo su tek prve nezvanične informacije koje stižu o Intel-ovim telefonima. S obzirom da znamo kakve se “utakmice” igraju u mobilnoj industriji, ova kompanija moraće igrati na sigurno pri realizaciji ove ideje. Patent je, prema dostupnim informacijam, podnijet 14. maja i sigrno je da će proći neko vrijeme dok ideja ne dođe na red za realizaciju.