Written by

Upoznajte Enlight – novu aplikaciju za uređivanje fotografija

m:apps, preporučujemo| Views: 175

Polako dolazi vrijeme kada vam za savršenu fotografiju nije neophodan odličan fotoaparat i fotograf. Zahvaljujući novim aplikacijama, svako može u samo nekoliko klikova, postati pravi profesionalac.

Pojavom prvih pametnih telefona, pojavile su se i različiti softveri koji, iz dana u dan, postaju sve bolji i lakši za korištenje. Jedan takav primjer je VSCO Cam-a i njegovi prepoznatljivi filteri, koji su osvojili mnogobrojne fanove, a nedugo zatim je i Instagram ispratio ovaj trend svojim podešavanjima. Nedavno je i jedan od pionira u svijetu „uljepšavanja“ fotografija – Darkroom upoznao javnost sa pro-style uređivanjem momenata zabilježenih okom kamere.

Da li mislite da su svi aspekti uticaja na kvalitet slike pokriveni postojećim softverima? Kreatori nove aplikacije Enlight tvrde da je, zahvaljujući njihovoj aplikaciji, odgovor na postavljeno pitanje potvrdan. Predstavljen kao „sve aplikacije za obradu fotografija u jednoj“, Enlight je okupirao pažnju svih vlasnika iPhone-a, a uskoro će biti dostupan i svim ljubiteljima Android uređaja. Jedno je sigrno – sadrži najveći broj funkcija, ali to može biti prilično zastrašujuće i zbunjujuće prilikom prvog susreta sa novim opcijama.

Osnovni interfejs se pokazao kao odličan, a najbolju primjenu imaju alati koji se odnose na pejzažni režim. Nakon pokretanja ovog softvera, sa lijeve strane prikazuje se paleta funkcija koje možete koristiti, dok je sa desne strane meni u kojem birate željeni kamerom zabilježeni trenutak. Ovim rasporedom radnog okruženja, Enlight se već izdvojio u odnosu na svoje prethodnike. A još jedna od prednosti je i ta što u svakom trenutku možete vidjeti dokle ste došli sa procesom obrade, ali i početnu verziju fototgrafije. Takođe, moguće je zumirati uslikani prizor više puta bez gubljenja kvaliteta slike, što je značajno poboljšanje u poređenju sa već postojećim aplikacijama.

Nakon navikavanja na okruženje, otkrivaćete dodatne alatke za poboljašanje kvaliteta objektivom sačuvanog trenutka. Neke od njih su svakako i napredne opcije isjecanja i montaže, mijenjanje samog kadra i ugla pod kojim je prizor fotografisan, kao i dodavanje teksta te prilagođavanje dimenzija fotografije različitim društvenim mrežama. Impresivno zar ne?

Zahvaljujući svim navedenim činjenicama moramo priznati da je Enlight zaista nevjerovatan softer sa velikim brojem funkcija koje mogu pokupiti simpatije i najvećih kritičara. Omogućava da vrlo brzo uradite sve što biste ikada željeli sa fotografijama na vašem telefonu i ukoliko već nemate omiljenu aplikaciju za obradu fotografija preporučujemo da ga probate, pa čak i ako imate dajte mu priliku, možda vas iznenadi.