Written by

USB-C postaje standard bez obzira da li koristite Google i Apple uređaj

m:ovo m:ono| Views: 141

USB-C

Prije svega, šta je to USB-C? USB-C je novi standardni industrijski priključak i kabl koji se koristi za napajanje MacBooka. USB-C priključak razvio je USB Implementers Forum, grupa kompanija koja je razvila, potvrdila i provela USB standard.

Ova kompanija broji više od 700 preduzeća, uključujući Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft i Samsung. USB-C je važan jer će najvjerojatnije biti prihvaćen od većine proizvođača računara.

USB-C 2

Ono što je veoma važno, Google je prihvatio USB-C za novi 2015 Chromebook Pixel, otkrivajući pribor za novi standard povezivanja. Kao i sam Pixel, koji obećava trajanje baterije do dvanaest sati, kao i to da za već nakon 15 minuta punjenja baterija može izdržati dva sata korišćenje, tu je i mnoštvo adaptera. Najbolje od svega je da je USB-C postao industrijski standard, a ne nešto ekskluzivno napravljeno od strane Apple-a ili Google-a, pa nije bitno čiji je brend na pakovanju – pribor će jednako raditi na novom Pixel-u, jednako kao i na novom MacBook-u.

Najočigledniji je, a takođe dolazi u kutiji sa samim Pixel-om, je AC adapter, koji ima kabl dužine 12 stopa, a košta 60 dolara, dok je Apple jednostavno postavio USB-C port na adapter i omogućio korisnicima da priključe kabl po njihovom izboru, Google-ov je fiksiran.

USB-C 3

Međutim, sa druge strane, Google-ov USB-C punjač je moćniji od onog koji Apple trenutno nudi.

USB-C priključak na prvi pogled izgleda kao micro USB priključak, ali USB-C priključak nema gornju i donju orijentaciju, pa ga nećete morati okretati kako bi ste pogodili pravu stranu. Kablovi takođe imaju iste priključke na svakom kraju, tako da nećete morati razmišljati koji kraj treba priključiti, za razliku od starih USB kablova koje smo koristili u posljednjih 20 godina.

Ovo je USB 3.1 koji je teoretski dvostruko brži nego USB 3.0, a u potpunosti je električki kompatibilan s USB 3.0, iako se ne može fizički uključiti bez adaptera.

Ono što će biti zanimljivo je borba za tržište koja će odvijati između kompanija Google i Apple. Za sada je Google u prednosti, jer iako je novi MacBook prije najavljen, 2015 Chromebook Pixel se isporučuje u roku od jednog ili dva dana, te će tako stići do korisnika prije nego Apple.