Written by

Uskoro ćemo Android aplikacije preuzimati direktno iz pretrage

moj android| Views: 176

Google-Search

Kompanija Google je odlučila da pojednostavi svoj sistem preuzimanja aplikacija za mobilne uređaje. U testnoj fazi je novi mehanizam, koji će instalaciju mobilnih aplikacija omogućiti direktno iz web pretraživača, bez potrebe za posjetom Google Play prodavnici.

Prema postojećem sistemu, ukoliko u browser-u pronađete aplikaciju koja vas zanima i poželite da je preuzmete na svoj mobilni telefon ili tablet, bićete preusmjereni na Google Play prodavnicu. To zahtjeva napuštanje pretraživača i učitavanje Google Play aplikacije, što kod nekih, posebno starijih uređaja može da bude prilično spor proces. Zbog toga je Google odlučio da ovaj postupak pojednostavi i omogući instalaciju direktno iz pretrage.

Prema novom konceptu, kada pronađete aplikaciju, pokraj nje će se naći opcija „Install“. Njenim izborom će se otvoriti mali pop-up prozor, poput onog u Google Play-u, u kojem ćete morati da prihvatite uslove korištenja, nakon čega započinje preuzimanje. Na ovaj način bi cijela procedura mogla da bude znatno olakšana i ubrzana, uz štednju resursa.

Sistem je još uvijek u beta fazi i dostupan samo ograničenom broju korisnika. Ipak, očekuje se da uskoro zaživi na milionima Android uređaja širom svijeta.