Written by

Uskoro stiže Android O: Šta donosi nova verzija tog operativnog sistema?

moj android| Views: 154

android-o-e1495270035696

Google je prethodnim Android operativnim sistemima davao imena abecednim redom, prema nazivima slatkiša. Pa smo tako imali Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow i Nougat. Pretpostavlja se da će u 2017. kompanija tražiti slatkiš čiji naziv počinje na O. Kako nema mnogo takvih slatkiša, glasine kažu da će nositi naziv Oreo.

Novi Android O uvodi notifikacione kanale, koji će biti zaduženi za podešavanje obaveštenja. Ovo će omogućiti korisnicima da upravljaju različitim vrstama obaveštenja u okviru jedne aplikacije, umesto svih obaveštenja za tu aplikaciju. To bi značilo da možete isključiti obaveštenja o lajkovima i komentarima na Facebooku, a da vam mogu ostati upaljena obaveštenja kada primite zahtev za prijateljstvo.

Android O stavlja veliki akcenat na trajanje baterije korisnika, kao i poboljšanje performansi samih uređaja, pa će sa ovom opcijom zapravo ograničiti rad aplikacija u pozadini u tri ključne oblasti: prenos podataka, određeni servisi koji rade u pozadini, kao i podaci o lokaciji. Na taj način biće omogućeno i stvaranje aplikacija koje minimalno utiču na rad baterije i performanse samog uređaja.