Written by

Uskoro stižu bolji senzori za raspoznavanje lica za Androide

moj android| Views: 68

Operativni sistem ima tehnologiju za raspoznavanje lica više od šest godina, ali mobilna platforma bi uskoro mogla dobiti poboljšanja na ovom polju. Nešto sasvim novo, po imenu add face authentication framework je primjećeno na Android Open Source Project što implicira da se radi na tome da se unaprijedi tehnologija koja nije doživjela neke  veće promjene još od 2011. godine.

Za razliku od senzora za otiske prstiju koji koriste samo jedan šablon, samo jedan šablon za raspoznavanje lica bi mogao biti zloupotrijebljen od strane korisnika koji dijele svoj uređaj pa bi se u tom slučaju morali držati drugih metoda zaključavanja kao što su PIN ili otisci prstiju.

Radnik kompanije Intel jedan je od ljudi koji rade na poboljšanju tehnologije, ali još uvijek nije poznato koliko je sama kompanije upletena u cijelu priču. Intel već ima svoju biometrijsku platformu, a nedavno su predstavili i mogućnost plaćanja pomoću prepoznavanja lica i 5G mreže što znači da imaju neko iskustvo.

Kada su u pitanju neke konkretne informacije kruže glasine da bi telefon Pixel 3 duo koji bi trebalo da bude lansiran u septembru ili oktobru ove godine mogao biti prvi telefon sa ovom poboljšanom tehnologijom.