Feel the conversation

Written by

Uz ovaj telefon razgovore je moguće – osjetiti

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 70

Ovaj telefon pretvara govor u jezik ili četkicu koja vibrira, te omogućava ljudima da se osjećaju manje izolovano. 

Uređaj, koji su nazvali “Osjeti razgovor”, osmislili su dvojica studenata iz Londona. Uslijed pandemiije virusa COVID-19, razgovor telefonom promijenio je značenje, dobio dublji smisao. Sve se svodilo na uređaje moderne tehnologije, posebno na telefon. Studenti Sandeep Hoonjan i Xianzhi Zhang, dosjetili su se kako da olakšaju neizmjerno duge dane izolacije. 

Osmislili su uređaj koji govor pretvara u osjećaj. Prvenstveno njihovi uređaji konketovani na telefon prevode govor sa jednog na drugi jezik. Onda, aparat pretvara govor u pokret, i to pokret silikonskog dodatka na slušalici. Dodatak može da izgleda kao jezik ili silikonska četkica, a pomjera se na osnovu brzine i glasnoće govora. Blagi dodir je sličan vibraciji telefona, a kreatori uređaja ističu  “Ovaj projekat dozvoljava ljudima da osjete blizinu drugih na realan način, koristeći njihov govor kao referentnu tačku, a dodajući dodir “.

Trenutno uređaj radi na 100 metara, a dizajneri rade na modelu sa wireless -om, te da omoguće bilo kakav poziv i sa bilo koje udaljenosti. Signal je digitalni, te ga je moguće poslati preko interneta ili prekopirati na USB.