Written by

Uzbudljiva drama „Babel“ na kanalu HRT 2

m:tel IPTV| Views: 95

babel-4ff9c23814ab2

HRT 2, utorak 16.juni u 21.50 časova
Dodjela filmske nagrade Oscar 2007. godine prošla je u znaku filmskog ostvarenja „Babel“ koje predstavlja treći dio trilogije „Smrt“ čuvenog meksičkog režisera Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Ovaj film nas vodi na put oko svijeta i prati isprepletene sudbine likova iz različitih kultura koje povezuje jedna puška.

Na početku filma upoznajemo američki bračni par Jones čiji je brak u krizi nakon tragičnog događaja. Putuju kroz zabačeni dio Maroka sa turističkom grupom, kada zalutali metak pogodi Susan prilikom vožnje u autobusu. Njen život je u opasnosti i Richard na sve načine očajnički pokušava spasiti suprugu u lošim higijenskim uslovima i bez poznavanja lokalnog jezika. Istovremeno saznajemo da je metak slučajno ispalio jedan lokalni dječak koji je sa bratom isprobavao domet nove puške njihovog oca. Nevina igra se na kraju pretvara u pravu tragediju za porodicu dječaka.

Na drugom kraju svijeta, u Japanu, pratimo priču buntovne tinejdžerke Chieko koja prolazi kroz ozbiljnu krizu nakon smrti majke. Gluhonijema Chieko ogorčena je na oca kojeg krivi za samoubistvo majke i traži sve moguće načine da ga naljuti. Druži se sa grupom drugih gluhonijemih tinejdžera i zajednički prolaze kroz mnoge avanture tokom kojih Chieko otkriva svoju mračnu stranu. Misterija se nastavlja kada na njena vrata pokucaju policajci koji se raspituju o staroj puški njenog oca.

Četvrta priča nas vodi u Ameriku gdje je dadilja Amelia odlučila rizikovati i povesti djecu koju čuva na riskantno putovanje preko granice sa Meksikom kako bi stigla na sinovo vjenčanje. Iako nema dopuštenje njihovih roditelja, Amelia popusti pod pritiscima rođaka Santiaga koji na povratku sa vjenčanje naiđe na probleme sa graničnim čuvarima. Tokom filma saznajemo da je Amelia dadilja porodice Jones koja je na putu u Maroku.

Nakon prvih filmova u trilogiji „Pasja ljubav“ i „21 gram“ Alejandro González Iñárritu ponovo je osvojio ljubav internacionalne publike budući da je film dobio čak sedam nominacija za filmsku nagradu Oscar i sedam nominacija za nagradu Zlatni globus. U glavnim ulogama se pojavljuju Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal, Koji Yakusho, Adriana Barraza i Rinko Kikuchi.