Written by

Video igrica koja osjeti vaš strah

m:ovo m:ono| Views: 169

RealSense

Zamislite igricu koja osjeća vaš strah, koja osjeća sve ono što se u vašem mozgu odvija dok prelazite nivoe, gubite živote, pobjeđujete ili gubite od protivnika?

Čini nam se da nećete više morati da zamišljate. Sigurni smo da postoji među vama koji ovo čitate i veliki broj onih koje plaši i pomisao da bi mašina mogla da osjeti vaš strah. Šta je onda sljedeće?

O čemu se radi?

O igrici koja se zove Never mind, koja nam stiže iz game studija Leteći mekušac, a koja koristi, takozvanu biofeedback tehnologiju. Da biste je na pravi način doživjeli potrebno je da imate RealSense kameru. O kakvom se Intelovom dostignuću radi možete pogledati ovdje:

Poenta je: Ova kamera osjeća vaše emocije i koristi ih protiv vas. U slučaju ove igrice, vaš strah koristi protiv vas.

U ovoj igrici vi ste Neuroprober, doktor koji pomaže svojim pacijentima da prebrode trauma i to tako što ulazi u njihov um i traži uzrok njihove traume. Dok hodate kroz podsvjest pacijenta. Vaš strah počinje da se miješa sa strahom pacijenta. I upravo to vam dodatno otežava napredak u igrici. Kako raste vaš strah, tako i raste šum naekranu, tako da u trenutku kad vas strah obuzme, vi više na ekranu ništa ne vidite. Sve dok se ne smirite.

“Ne postoji druga opcija, morate da se smirite. U jednom trenutku pomislio sam na to kako će me lutke iz igrice naći i odvući u mrak i ekran je postao potpuno mutan. OStalo mi je samo da izbrojim do 10 i sa par dubokih udaha dodjem sebi. Tek sam tad mogao da nasavim igrati,” rekao je jedan od onih igrača koji su imali priliku da je premijenro isprobaju, Šeri L. Smit.

Pored straha koji izaziva, igrica izaziva i istraživački instinkt jer je poenta da igrajući skupite 10 fotografija koje predstavljaju sjećanja vašeg pacijenta, koja će vam pomoći da razriješite misteriju traume. Caka je u tome što postoje i lažna sjećanja pacijenta, nastala usred traume, pa je važno odrediti koja je fotografija autentična.

Nećemo vam otkrivati više detalja. Do kraja ove godine očekujemo i službenu veziju igrice, a kad se to desi pozivamo vas da nam pošaljete svoja iskustva i odgovor na pitanje: Da li vas je strah pobjedio?