Virtuelna realnost od pomoći i životinjama?

Written by

Virtuelna realnost od pomoći i životinjama?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 218

U želji da dokažu kako virtuelna realnost nije od pomoći samo ljudima, poljoprivrednici na jednoj farmi u Rusiji su modifikovali VR naočare za – krave.

Oni tvrde da te naočare pozitivno utiču na životinje, tako što im popravljaju raspoloženje, ublažavaju stres i naposlijetku poboljšavaju proizvodnju mlijeka.

VR naočare omogućavaju kravama da uživaju u krajolicima pašnjaka, a pomenuti farmeri u Krasnogorsku, u blizini Moskve, su ih razvili u saradnji sa developerima i veterinarima.

Čini se da je njihov rad urodio plodom, jer su prvi testovi pokazali da su životinje manje aksizone i da im je, generalno, unaprijeđeno emocionalno stanje. Sada ostaje da utvrde koliko će to tačno uticati na povećanje kvaliteta i količine mlijeka, ali navode da su pozitivni rezultati već vidljivi.

Mada, mnogo je tu pitanja na koja treba dati adekvatne odgovore, poput onog šta će se desiti kada se krave vrate u (surovu) realnost.

Ova tehnologija bi, ipak, mogla biti od koristi na farmama koje imaju manje površine za ispašu, ali ako znamo i da se mliječna industrija sve više okreće vještačkoj inteligenciji s ciljem smanjenja stresa kod životinja.