Virtuelne naočare kao olakšica trudnicama

Written by

Virtuelne naočare kao olakšica trudnicama

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 118

Mogu li virtuelne (VR) naočare poslužiti kao olakšica trudnicama, odnosno pomoći porodiljama da iskontrolišu bolove tokom porođaja – tema je kojom su se pozabavili u Univerzitetskoj bolnici u Kardifu.

Tamošnji naučnici, naime, sprovode istraživanja na ovom svojevrsnom simulatoru, koji bi, ukoliko se pokaže djelotvornim, mogao da postane dio novog pristupa porođaju u cijelom Velsu.

Suzanne Hardacre, glavna babica u porodilištu pomenute bolnice, navodi da nova tehnologija nudi alternativu u ublažavanju boli tokom porođaja. Ove VR naočare je, prije poroda, testirala i trudnica Hannah Lelii, koja je istakla da su joj pomogle da se opusti i bolje usredsredi na disanje.

Uređaj su patentirali i napravili programeri Rescape Innovation-a, kompanije koja svake godine inkasira 4000 funti po naočarama. Oni navode da su iz zabavne sfere, malo po malo, prešli u terapijsku, ističući da je, kada su u pitanju porodilje, odvlačenje iz neugodnog okruženja u kojem se nalaze fantastično rješenje.

Kako stoje stvari, zvaničnici bi uskoro trebalo da organizovano i sistemski počnu prikupljati povratne informacije od majki koje su, prije poroda, koristile ove VR naočare, s obzirom da virtualna stvarnost porodiljama može da ponudi jednu sasvim novu, drugačiju dimenziju.