Written by

Virtuelni koktel – piće budućnosti

m:tel IPTV| Views: 243

slika2_magazin

Subotnje popodne je vrijeme kada možete pratiti novitete iz oblasti nauke i tehnologije jer je još jedna epizoda TV emisije m:agazin pred vama. U subotu, 21. aprila krenite u polučasovno istraživanje budućnosti, na programu Radio Televizije Republike Srpspke sa početkom u 14.30 časova.

Od momenta kada su postali dio svakodnevnice, telefoni su proživljavali promjene i postajali sve prilagodljiviji potrebama savremenog čovjeka. Koliko su napredovali govori podatak da nam je stigla era savitljivih ekrana. Kompanija Huawei, koja se na sve moguće načine trudi da ostane u samom vrhu na tržištu mobilne telefonije ovaj put nam donosi savitljivi mobilni telefon koji se preklapa kao knjiga. Patent, prijavljen još prošle, konačno je objavljen ovog mjeseca te uskoro stiže i na svjetsko tržište.

slika_magazintv_1

Da li ste ikada pomislili da ćete posjetiti virtuelni koktel bar gdje su džin i soda jedina pića u ponudi, ali zato postoji beskrajna lista ukusa i aroma koje možete isprobati. Studenti Univerziteta u Singapuru su izumili virtuelni uređaj za koktele koji ima sposobnost da digitalnim putem imitira određene ukuse i arome.  Zove se Voktejl, a glavna ideja koja se iza njega krije jeste digitalno unapređenje ukusa. Uređaj digitalnim putem mijenja ukuse, mirise i boje i na taj način omogućava korisnicima da poboljšaju postojeći koktel ili da dožive neke druge virtuelne ukuse dok isisaju vodu ili sok.  Uređaj funkcioniše na tri različita nivoa. Prvi je da zavara oko pomoću boja, zatim nos pomoću mirisa, a posljednji se sastoji od dvije elektrode koje se nalaze na rubu čaše, a zadatak im je da šalju električne signale do ukusnih pupoljaka na vrhu jezika. Teorija koja se krije iza ove tehnologije govori da je okus multi senzorska percepcija  koja se ne zasniva samo na ono što osjetimo nego i na ono što vidimo i mirišemo.  Da stvar bude više futuristička, ako je to ikako moguće, studenti su kreirali i odgovarajuću apliakciju za mobilne telefone koja se na uređaj konektuje putem Bluetootha. Pomoću nje korisnici mogu prilagoditi boju svog pića, u kojoj mjeri žele da se osjeti narandža, đumbir, biber, so, gorčina ili kiselina.  Brojni su potencijali ovog „uređaja“, od haj-tek koktel klubova u kojima se ukus pića mijenja u sekundi pa do pomoći ljudima koji su na restriktivnim dijetama, a za 100 godina možda više uopšte ne bude pića kao što su ova danas.

Nove minute, magazinske emisije pratite i ove subote i dozvolite da budućnost uđe u vaš dom za početak preko malih ekrana. Ukoliko propustite premijerno emitovanje, propuštene minute možete nadoknaditi prateći reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.