Written by

Virus od kojeg otiče Android telefon

moj android| Views: 115

cyber-bezbjednost

Svakog dana razni virusi prijete mobilnim uređajima, a istraživači iz laboratorije Kaspersky nedavno su uradili mali eksperiment – namjerno su inficirali Android telefon sa novom vrstom zloćudnog softvera. Nakon dva dana baterija smarthphone-a je otekla i potpuno primjenila izgled uređaja!

Ovaj virus je dobio ime “sveznalica”, a djeluje tako što potpuno iskorištava računarsku moć telefona za rukovanje kriptokurencijama, šalje spam poruke kontaktima u vašem telefonskom imeniku, opterećuje uređaj reklamama i još mnogo toga. Istraživači su zaključili da virus ipak nije uspio da kontroliše aktivnosti korisnika na telefonu.

Najopasnije od svega je to što je ovaj trojanski virus prerušen u legitimni softver. Bio je skriven iza više od 20 oglasa koji su sami sebe reklamirali kao anti-virus ili porno aplikacije. No, istraživači upozoravaju da to nije jedino mjesto na kojem se zloćudni softveri mogu kriti. Ukoliko vam se slučajno desi da se vaš smartphone zarazi ovim virusom najbolje bi bilo da ga odmah isključite zato što će on za dva dana ionako postati neupotrebljiv. Ovako ćete spriječiti da se proširi i šalje spam poruke.