Written by

Vještačka inteligencija može analizirati filmove i predvidjeti šta će se publici svidjeti

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 291

Filmski studio 20th Century Fox počeo je da korisi vještačku inteligenciju koja je u stanju analizirati filmove i predvidjeti šta će se publici svidjeti.

Mašinsko učenje trenutno ima ogroman uticaj u okviru mnogih industrijskih oblasti, pa je tako svoje mjesto pronašlo i u filmskoj industriji. Ukoliko još niste u toku, mašinsko učenje je sposobnost da se analiziraju i nađu određeni šabloni u masama podataka, tzv. velikim podacima (big data) a tako definisani šabloni se koriste u predviđanju budućnosti.

Konkretno, kod analiziranje filmskih trejlera, svaki snimak se analizira frejm po frejm, nakon čega se dobijeni rezultati upoređuje sa podacima koji su u vezi sa filmovima koji su ranije postigli uspjehe na bioskopskim blagajnama.

Osnovna ideja koja stoje iza ove napredne tehnika je da će filmovi sa sličnim karakteristikama privući sličnu publiku, te na kraju zabiljeležiti isti uspeh. Kada su u pitanju filmovi čiji su trejleri odgovarali žanru, uspjeh na blagajnama se predviđa prilično tačno, ali ostaje da se vidi da li će AI sistemi biti spremni da analiziraju suptilne razlike koje postoje između filmova koji pripadaju istom žanru.