Vještačka inteligencija može da predvidi i muzičke hitove

Written by

Vještačka inteligencija može da predvidi i muzičke hitove

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 338

Kako određena pjesma postaje pravi muzički hit? Da li to izvođači znaju unaprijed ili se to prosto dogodi? I na kraju, kako publika nešto prepozna kako vrijedno slušanja?

Ova pitanja često postavljamo sebi, ali tačnog odgovora gotovo da nema. Ista pitanja mučila su i dvojicu studenta sa Univerziteta u San Francisku koji su odlučili malo detaljnije pozabaviti se ovom temom. Riješili su da sa streaming servisa Spotify prikupe podatke i “ubace” ih u različite modele mašinskog učenja. Čitav proces nije se zasnivao samo na audio segmentu, nego i na drugim parametrima.

Njihova želja bila je saznati koji sve elementi utiču na uspješnost jedne muzičke numere. Fokus im je bio na tempu, tonalitetu, da li pjesma zvuči pozitivno ili negativno, koliko je glasna i da li se uz nju može zaplesati. U obradi podataka koristili su logističku regresiju, arhitekturu Random Forest i neuralne mreže. 

Jedan od modela koji je korišten postigao je preciznost od 99,53 odsto, a cjelokupna obrada podataka trajala je nekoliko nedjelja. Ovaj studentski dvojac u budućnosti planira nastaviti sa istraživanjem u ovoj oblasti, s tim što će uvrstiti i neke druge parametre.

Dogodi li se jednog dana da je uz pomoć određenog modela moguće utvrditi da li će neka pjesma postati hit ili ne, ovo bi moglo označiti pravi preokret u muzičkoj industriji.