Written by

Vozači podržavaju strože kazne, a koriste telefone u vožnji više nego ikada

m:ovo m:ono| Views: 120

1-22_drving_phone

Vozači širom svijeta pozdravljaju oštrije zakone kojima se ograničava upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, ali uprkos poznatim opasnostima, ti isti vozači zapravo šalju poruke, tvituju i provjeravaju Facebooku više nego ikada.

Anketa američke osiguravajuće kuće State Farm kaže da su razgovori putem pametnih telefona u vožnji smanjeni od 2009. godine sa 65 procenata na 51 procenata, ali je pisanje SMS-ova poraslo sa 31 procenata na 36 procenata, dok je pristup internetu skočio više nego duplo, i to sa 13 procenata u 2009. godini na 29 procenata u 2015. godini.

Korišćenje GPS-a na telefonu, čitanje i pisanje e-mailova i ažuriranje društvenih naloga zabilježeni su u anketi kao značajno povećani u odnosu na proteklih nekoliko godina.

Najveći skok potiče od vozača koji imaju preko 40 godina. U 2011. godini samo 47 procenata vozača starosti između 40 i 49 godina imalo je u vlasništvu smartfon. Taj procenat je sada povećan na čak 92, sa 69 procenata onih od preko 65 godina koji surfuju internetom.

Sve u svemu, State Farm kaže da 88 procenata vozača sa telefonima poseduju pametne telefone, te da je to suštinski razlog što se spomenuto stanje pogoršava.