Written by

Vraćanje na fabrička podešavanja neće u potpunosti zaštititi vaše podatke

moj android| Views: 830

reset

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih povremeno treba pristupiti vraćanju vašeg mobilnog telefona na fabrička podešavanja. Nekada je to jedini spas kada imate problema kako telefon radi, ali i ako poklanjate ili prodajete svoj telefon. To je do sada bio jedini poznat način da izbrišete sve podatke iz svog telefona, ali to više nije tako. Google je osmislio opciju koja čak i nakon što vratite telefon na fabrička podešavanja određeni podaci ostaju dostupni, što može biti veliki problem.

Ovaj problem otkrili su naučnici sa Cambridge univerziteta tokom prvog velikog istraživanja vezanog za Android uređaje. Ispostavilo se da je ovo samo dijelom istina.

Naučnici su tokom ovog istraživanja testirali veliki broj već korištenih Android uređaja i otkrili da su na svim uređajima uspjeli vratiti određeni broj podataka, tačnije lozinku koja se koristila za autorizaciju, ali i mnoge društvene mreže iako je telefon bio vraćen na fabrička podešavanja.

Za to postoji nekoliko razloga, dio krivice može se svaliti na proizvođače telefona koji jednostavno nisu obezbjedili softver koji nepovratno briše podatke, ali dio može da se svaliti na Google koji nije obezbjedio dobre sigurnosne opcije za korisnika.

Ono što možete uraditi da zaštitite svoj uređaj jeste da odaberete dobru, snažnu šifru koristeći mala i velika slova, znakove i brojeve te da sadrži najmanje 11 karaktera.