Written by

VW počinje sa proizvodnjom električnih automobila

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 197

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen je skoro sav svoj fokus prebacila na proizvodnju električnih vozila, želeći da zauzme značajnu poziciiji na ovom rastućem tržištu.

Tako je Volkswagen predstavio Buzz Cargo, atraktivnog dizajna, snažne baterija koja bi trebala izdržati i do 550 km. Ovo dostavno vozilo na struju ima mogućnost postavljanja solarnih panela što svakako doprinosi autonomiji. Vozilo dizajnirano je po uzoru na kultni Transporter koji se proizvodi pola vijeka, a dolazi s električnim motorom smještenim u zanjem dijelu vozila, dok će postojati i 4×4 varijanta.

Volkswagen se aktivno i priprema za električnu i autonomnu budućnost automobilskog tržišta. Već su predstavili nekoliko modela iz I.D. serije električnih vozila, a osim Buzz Cargo tu je i električni bicikl namijenjen za dostavu.

U novoj strategiji VW-a za realizaciju ambicioznog plana, kamen temeljac predstavlja njegova fabrika u Cvikau, inače najveća i najefikasnija evropska fabrika EV, kapaciteta 330.000 elektrovozila godišnje.

Kompanija je u planu zacrtala da do 2021. godine dostigne porast proizvodnih kapaciteta ma 1.500 električnih vozila dnevno.  Nakon posljednje faze razvoja, iz Volkswagenovih pogona u Cvikau trebalo bi da izađe šest električnih modela, uključujući i električnu verziju Golfa.

Inače, Volkswagen ambiciozno planira da do 2025. godine postane svjetski lider u proizvodnji ove vrste vozila, sa čak milion proizvedenih jedinica godišnje.