Windows 11 izlazi u oktobru i biće bez Android aplikacija

Windows 11 izlazi u oktobru. Međutim, suprotno očekivanjima, iz kompanije Microsoft najavili su da zasad neće podržavati Android aplikacije.

Microsoft je najavio da Windows 11 izlazi 5. oktobra, objavljeno je na zvaničnom blogu kompanije. Otkako je najavljena nova verzija ovog operativnog sistema, beta verzija je testirana putem programa Windows Insider.

Ova faza je završena, te će svi računari sa sistemom Windows 10 koji ispunjavaju uslove početi dobijati besplatnu nadogradnju od spomenutog datuma.

Istog dana u prodaji će se naći računari sa Windows-om 11. Međutim, suprotno najavama, neće stići s izvornom podrškom za Android aplikacije. Ali iz kompanije su poručili da još uvijek rade na uvođenju Android aplikacija u Windows 11.

Aaron Woodman, generalni direktor marketinga za Windows u Microsoft-u, napomenuo je da se podrška za Android aplikacije razvija u saradnji sa Amazonom i Intelom. A počeće se testirati u okviru programa Windows Insider u narednim mjesecima.

Prema procjenama, podrška za izvornu Android aplikaciju za Windows 11 trebalo bi da stigne 2022. godine.

Besplatna nadogradnja biće sprovedena postupno i s naglaskom na kvalitetu. Očekuje se da će svim prihvatljivim uređajima biti ponuđena besplatna nadogradnja do sredine 2022. godine.

Ako imate Windows 10 računar koji ispunjava uslove za nadogradnju, Windows Update će vas obavijestiti kada bude dostupan.

Takođe možete provjeriti je li Windows 11 spreman za vaš uređaj tako što ćete otvoriti Postavke > Windows Update i odabrati Provjeri ažuriranja.