Written by

Windows 98 na vašem zglobu

m:ovo m:ono| Views: 46

pametni-sat

Baš kada pomislite da ste vidjeli sve od tehnologije koju donose pametni satovi, tehnološki giganti ponude novitete koji vas ostave u čudu. Isti slučaj je sa najskorijim uređajem ove vrste koji zapravo predstavlja lični računar veličine kreditne kartice. 

Ovaj pametni sat rezultat je amaterskog poigravanja tehnološkim mogućnostima, ali nudi nevjerovatne mogućnosti. Naime, koristi Raspberry Pi A+ računar, a posjeduje i dodirni zaslon kao i “virtual machine” softverski emulator QEMU, kako bi na njemu mogao funkcionisati Windows 98. To ne bi bilo iznenađujuće da iza ovakvog proizvoda ne stoji jedan pojedinac koji je inspiraciju za svoj izum potražio u naučno-fantastičnim filmovima 80-tih godina u kojima se koncept računara koji se nose oko ruke. Ovaj pametni sat funkcioniše pomoću ekrana na dodir koji je sastavni dio uređaja a na čijem vrhu je smješteno pet dugmića koji omogućavaju pokretanje različitih opcija. 

Iako se ne može pohvaliti vrhunskim dizajnom, u pitanju je sat koji je otvorio potpuno novu dimenziju i na čijim mogućnostima mogu pozavidjeti vodeći svjetski poizvođači iz ove oblasti. Detalje o načinu izrade ovog neobičnog uređaja možete da pronađete web stranici 314REACTOR.