Xiaomi će koristiti prvi Samsung 200MP senzor

Jedan od prvih ISOCELLL senzora je na telefonu probio barijeru od 100MP, a Xiaomi je prva kompanija koja ga je koristila. Sada se Samsung sprema za izbacivanje prvog senzora od 200MP, a Xiaomi će biti ponovo neko ko će ga koristiti.

Kako se navodi, još nema zvaničnog datuma kada bi se to moglo desiti. Ranije je najavljeno kako će senzor imati optički format 1/1,37 ”, odnosno manji od GN2 i približno iste veličine kao najnoviji senzor od 108MP, HM3.

Predviđanja se odnose na to da će senzor podržavati spajanje 4-in-1 sa izlaznom rezolucijom od 50MP i efektivnom veličinom piksela od 1,28µm. Spekulisalo se i o spajanju 16-in-1, ali to za sada djeluje manje vjerovatno.

Trenutni opseg od 108MP senzora ima mogućnost 2x ili 3x digitalnog zuma, bez gubitaka, zavisno od konfiguracije. Senzor 200MP trebalo bi da bude veći od toga, te da će imati dovoljno razlučivosti za 16K video. 

Bilo kako bilo, senzori će morati da koriste manje piksele, što će ujedno značiti i debilji modul kamere. Napredniji dizajn senzora, spajanje piksela i poboljšana obrada, nadoknadiće nedostatke manjih piksela.