Written by

Yahoo se odvaja od samog sebe

m:ovo m:ono| Views: 91

yahu

Kompanija Yahoo koja vam je sigurno najpoznatija po mejl servisu se priprema na krajnje neobičan poslovni poduhvat. Yahoo već dugi niz godina ima svoju osnovnu djelatnost koju većina korisnika prepoznaje i koja generiše više od četiri milijarde dolara godišnjeg prihoda. Takođe ova kompanije posjeduje ogromne količine novca u gotovini kao i učešće u dvije ogromne kompanije Yahoo Japan i kineskoj Alibabi.

Ova veoma kompleksna struktura poslovanja kao i neizvjesnost oko plaćanja poreza dovela je do toga da investitori, osnovnu djelatnost Yahooa procjene na manje od nule. Upravo zbog toga ova kompanija je objavila da će raskinuti učešće kad je u pitanju kompanija Alibaba. Umjesto da prodaju svoj dio oni će se jednostavno okrenuti svojoj primarnoj djelatnosti, tačnije svi web i zabavni sadržaji koji su vam dobro poznati će prerasti u sasvim novu kompaniju. Na taj način će Yahoo postati holding kompanija za dionice Alibabe, dok će nova kompanija postati onaj dobro poznati Yahoo.

Generalni direktot kompanije Marissa Mayer je izjavila da postoji nada kako će ove promjene navesti investitore da racionalnije procijene vrijednost Yahooa što će omogućiti da zadrži stalne i privuče nove talentovane zaposlenike. Ovim potezom na kompaniju se stavlja efikasna zabrana za traženje kupaca, ali ona i dalje ima dužnost da sarađuje sa svim ozbiljnim kupcima koji im se obrate sa ponudom. Sve to bi trebalo da traje nešto više od godine dok se sav proces završi.

Postoje velike šanse da će Yahoo bez većih problema poslovanje prenijeti na novu kompaniju i to iza scene bez ikakvog znanja korisnika, ali isto tako moguće je da se raspadne i s vremenom počne prodavati dio po dio