YouTube konačno uvodi “Clips” opciju

Kanal YouTube je će konačno uvesti opciju “clips” koja će omogućiti korisniku da izreže određeni dio snimka koji želi da podijeli sa prijateljima online.

Pored rivalskih video platformi, poput kanala Twitch, koji su već predstavili ovo unapređenje prije nekoliko godina, jedina iznenađujuća vijest ove sedmice je činjenica da YouTube ovu opciju nije predstavio mnogo ranije.

Iz kompanije su potvrdili da je opcija slanja clips snimaka još uvijek u testnoj fazi koju sprovode odabrani kreatori, ali da će se ovo unapređenje pred publikom naći vrlo brzo.

Za sada je moguće ovaj novi sistem koristiti samo na snimcima koje su objavili kreatori ovog novog unapređenja koji rade na testnom modelu, ali čak i u ovom slučaju, snimke možete isjecati smo na desktop računaru i rijetkim Android aplikacijama.

Novo unapređenje će dati korisniku mogućnost da stvara snimke u trajanju od pet do 60 sekundi. Ovo će biti moguće izvesti odabirom ikone Scissors, koja će se nalaziti u dnu video snimka, bez obzira da li je u pitanju live stream ili već objavljen video.

Nakon što korisnik odabere ovu opciju, u ponudi će imati mogućnost označavanja dijela koji želi da isječe. Tokom tog procesa, glavni video snimak će i dalje biti reprodukovan, tako da je moguće napraviti više selekcija.