Written by

Youtube Newswire postaje budućnost vijesti?

moj android| Views: 35

youtube-newswire

Snimci očevidaca nekog događaja okačeni na YouTube servisu postali su obilježje aktuelnih vijesti, često dodajući vitalne kontekste i informacije o događajima. Sada Google želi da pomogne gledaocima i novinarima da pronađu najrelevantnije snimke na YouTube-u, te je pokrenut servis koji se zove YouTube Newswire , kojem je cilje da obezbijedi provjerene i odabrane vijesti.

Video strimovi na novom kanalu Newswire pokrivaju priče kao što su pucnjava u crkvi u Čarlstonu, poplave u Teksasu i Oklahomi. Usluga će obuhvatati i globalne i regionalne vijesti, a uključuje i novosti sa Twitter-a.

“Više od pet miliona sati video novosti se pregleda na YouTube-u svakog dana, a uloga očevica nikada nije imala važnije mjesto u procesu njihovog prikupljanja. Živimo u svijetu gdje svako može da svjedoči o onome što se dešava oko njih i podijeliti to sa širom publikom, a YouTube je postao primarni dom za ove moćne dokumentarne snimake iz prvog lica”, napisala je na svom blog Olivija Ma, šef strategije i operacija Google’s News Lab.

Servis se pokreće u saradnji sa agencijom za novosti Storyful, čiji će tim novinara raditi na provjeri snimaka. Agencija Storyful je radila sa YouTube-om i u prošlosti, kao i sa kompanijama kao što je Facebook, pa čak i pomogla da se pokrene informativni servis FB Newswire prošle godine.

Pored Newswire-a, YouTube je osnovao i The First Draft Coalition, grupu novinara koji će drugim novinarima pomoći da odrede koje od video sadržaja da inkorporišu u svoje vijesti i kako da iste verifikuju. Takođe, YouTube je osnovao i The WITNESS Media Lab, grupu profesionalaca koja će raditi na seriji detaljnih projekata koji se fokusiraju na ljudska prava i njihovo kršenje iz perspektive ljudi čija su prava narušena.