YouTube uvodi nova pravila za zaštitu djece

Written by

YouTube uvodi nova pravila za zaštitu djece

m:apps, preporučujemo| Views: 235

Googleov video servis je uveo nova pravila za zaštitu djece, a glavni razlog je YouTube Kids.

Izmjene, koje se baziraju na pravilima o zaštiti privatnosti djece na internetu donesenim prije čak 20 godina, na snagu su stupile 7. januara. Naime, Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) je zakon koji se od 2000. godine primjenjuje u SAD i koji nalaže zabranu prikupljanja i/ili prodaje podataka u online svijetu ako korisnik ima manje od 13 godina.

Nova pravila na YouTube-u se odnose na izmjene koje kažu da vlasnici kanala sada manuelno moraju označiti video koji je prikladan za djecu. Iako su izmjene na taj način faktički u rukama autora, cilj je poštovanje pravila COPPA. Za većinu YouTube-ra to će biti prilično jednostavno, međutim, problem može nastati kod video zapisa koji su na granici prikladnosti između djece i odraslih korisnika.

Ipak, sada bi snimci za najmlađe trebalo da budu ograničeni na neki način. Kako je objavljeno na blogu ovog video servisa, njihov sadržaj više neće sadržati personalizovane oglase ili podršku za funkcije kao što su komentari, chat uživo, notifikacija, priče i pohranjivanje u listu.

Sve o navedenim promjenama možete pročitati ovdje, a za još dodatnih informacija kontaktirajte direktno YouTube.