igrice u svemiru

Written by

Zanima li vas koje igrice možete igrati dok ste u svemiru?

m:ovo m:ono| Views: 178

igrice u svemiru

Da li ste se ikada zapitali šta rade astronauti tokom svog slobodnog vremena za vrijeme misija u svemiru? Opcije su im prilično ograničene sa obzirom da žive u veoma skučenom prostoru, ali oni ipak pronalaze načine da se zabave i prekrate dugo vrijeme koje provode u svemirskom prostranstvu.

Jedna od najpopularnijih igrica u svemiru je, vjerovali ili ne, scrabble! Ova igrica se sastoji od niza kockica koje se moraju poredati kako bi tvorile riječi i nije baš logičan izbor za igranje u svemiru budući da se astronauti sve vrijeme kreću u bestežinskom stanju. Oni su se ipak dosjetili kako mogu uživati u svojoj omiljenoj igrici tako što su na svaku od kockica sa slovima zalijepili čičak putem kojeg se one mogu prikačiti na površinu za igranje koja je takođe napravljena od čička. Na ovaj način kockice neće odletjeti u vazduh već će ostati na istom mjestu tokom igranja.

Da inovativnosti astronauta nema kraja svjedoči i činjenica da su pronašli način da u bestežinskom stanju igraju pikado. Iako ovo zvuči nemoguće, oni su uspjeli da dizajniraju strelice za pikado koje nisu tako teške i oštre kao uobičajene tako da su idealne za igranje u svemiru. Ove strelice dizajnirane su od veoma laganih i jednostavnih materijala poput papira i aluminijumske folije, a umjesto oštrog vrha na svemirskoj strelici nalazi se čičak tako da one ne mogu oštetiti nijedan od osjetljivih uređaja koji se nalaze u unutrašnjosti svemirske stanice.

igrice u svemiru2

 

Ovogodišni TechFest sajam tehnologije u Indiji bio je u znaku igrice koja se istovremeno može igrati u svemiru i na Zemlji. Ovu igricu razvili su 12-godišnji Arman Šet i njegov 13-godišnji drug Ajaš Šah koji su pronašli inspiraciju u usamljenim astronautima. Na ideju su došli nakon što su razgovarali sa porodicama astronauta koji se nalaze na misijama u svemiru. Oni su kreirali senzorsku verziju igrice “Iks oks” koju su nazvali “XOXO”, a igrica je osmišljena tako da ju simultano mogu igrati astronauti i članovi njihovih porodica koji se nalaze na Zemlji.

Ono što je sigurno jeste da će astronauti uvijek pronalaziti nove i zanimljive načine za zabavu u svemiru.