Written by

Zaštite svoje mejlove uz nekoliko jednostavnih savjeta

m:ovo m:ono| Views: 324

Maliciozni mejlovi su jedan od najčešćih oblika sajber kriminala  koji obično uključuju krađu ličnih podataka, a u nekim slučajevima i identiteta. Ako kojim slučajem dobijete sumnjive mejlove u kojima se tvrdi da vam pišu iz neke ugledne banke ili kompanije pa vam traže povjerljive podatke, to bi mogla biti zamka i obavezno ih ignorišite i ne klikajte na linkove unutar mejla.

Maliciozne mejlove je u većini slučajeva lako prepoznati jer će ih vaš provajder filtrirati u neželjenu poštu, ali to se ne dešava u 100 odsto slučajeva pa je dobro znati i neke korisne savjete koji će vam pomoći da se zaštitite od ovakvih mejlova.

Kao što smo već napomenuli u samom stratu nemojte otvarati nikakve linkove koji s nalaze u samom mejlu. Prije nego što bilo šta uradite dobro provjerite adresu pošilljaoca i ako vam bilo šta od navedenog izgleda sumnjivo, nipošto ne klikajte na linkove unutar mejla.

Kad je URL adresa u pitanju, HTTP na samom početku garantuju da je URL stavran, ali ne i da je siguran. Obratite pažnju na sitnice, ako mejl adresa nije zvanična i ako je mejl pun gramatičkih grešaka, sve su prilike da je riječ o malicioznom mejlu.

Ponekad maliciozni mejlove sadrže i neke vrste prijetnji, na primjer može pisati da ako ne odgovorite na mejl ili ne resetujete šifru u naredana tri dana da će vam nalog biti obrisan. Ne brinite, ništa se neće desiti ako ne odgovorite. Najjednostavniji način da se odbranite od malicioznih mejlova jeste da budete pažljivi otvarate mejlove samo sa sigurniha adresa, na vašem jeziku i ne nasjedate na neke primamljive ponude.