Written by

Zašto ne možete upaliti telefon?

kako? lako!| Views: 1794

shutterstock_1074231350

Čak i onima koji se prilično dobro razumiju u moderne tehnologije ponekad se desi da im se telefon ne može upaliti i oni nisu u stanju iz prve da otkriju o čemu se u stvari radi.  Mi imamo nekoliko korisnih savjeta za kojima možete posegnuti ukoliko vam se ovako nešto desi i na kraju krajeva otkriti u čemu je problem.

Provjerite da li je uključen

Možda ćete se na ovaj savjet prvo nasmijati, ali možda razlog upravo leži u tome što ga niste punili neko vrijeme pa se ugasio i sada ga jednostavno ne možete upaliti. Prije nego što provjerite bilo šta, uključite ga u struju. Ako se ni tada ništa ne desi onda probajte neki od narednih koraka.

Telefon je uključen, ali ekran ne radi?

Ovo ćete najlakše provjeriti tako što ćete dugo držati dugme za gašenje i ukoliko telefon radi čućete onaj zvuk paljenja ili blagu vibraciju. U tom slučaju ekran je pokvaren i prvi korak koji treba da uradite jeste da pomoću kabla sve podatke pokušate prebaciti u računar.

Da li vam je telefon pao ili se smočio?

Ovo je jedan od najčešćih problema zbog čega telefon neće da se upali. Ukoliko vam je telefon pao ili se smočio postoji velika vjerovatnoća da je ostalo neko oštećenje. U slučaju vode pokušajte uređaj staviti u rižu preko noći ne bi li upila vlagu. S druge strane ako vam je telefon pao, onda vam može pomoći samo servis.

Da li je telefon prije gašenja normalno radio?

Ako ste prvo primjetili da telefon čudno radi, a nakon toga se ugasio i više ga ne možete upaliti u pitanju može biti neki virus koji ste pokupili. U slučaju virusa najbolje bi bilo da se obratite ovlaštenom servisu i ne pokušavate ništa na svoju ruku.

Da li baterija izgleda kao i obično

Još jedan veoma logičan razlog zašto ne možete upaliti svoj telefon je taj što baterija ne radi normalno što se vremenom zna desiti.  Provjerite da li vam baterija izgleda normalno, ako izgleda naduveno ili curi znači da ste našli problem.

Provjerite punjač

Isto tako, može se desiti da problem stoji iza neispravnog punjača. Možda se vaš telefon satima puni, a u stvari se ništa ne dešava i zato ne možete upaliti telefon. Probajte staviti telefon na dugi punjač, ako ni u tom slučaju ne proradi nosite ga na servis.

Da li vam se na ekranu pojavljuje samo logo?

Ovo je možda samo trenutno i obično se dešava kada se telefon apdejtuje na noviju verziju Androida. Pokušajte restartovati telefon ili ga vratiti na fabrička podešavanja.