Written by

Zašto treba uvijek koristiti originalne punjače za mobilni?

m:ovo m:ono| Views: 221

shutterstock_1068608135

Možda vam to na prvu ne izgleda kao veliki problem, ali korištenje telefona koji nisu originalni, odnosno nisu stigli uz vaš mobilni telefon može biti prilično opasno i zato ne uzimajte to zdravo za gotovo. Upozorićemo vas na neke od problema koje mogu imati punjači koji uglavnom nemaju sertifikat o sigurnosti i kvalitetu regulatornih agencija.

Upravo zbog manjka proizvodnih standarda oni su podložniji kvarovima pa čak i eksplozijama ili strujnim udarima. Čak ni originalni punjači nisu u potpunosti sigurni, ali rizik od ovakvih nezgoda je neuporedivo manji i zato kada su punjači u pitanju uvijek koristite orignale i u tom slučaju ne pravite kompromis.

Pregrijavanje

Ako ste ikada koristili ovakve punjače onda ste morali primjetiti kako se jako brzo zagrijavaju, što može izazvati čak i požar ako niste na oprezu sve vrijeme. Razlog ovoga je što proizvođači ovakvih punjača koriste uglavnom jeftine materijale i plastiku koja nije otporna na toplinu.

Loše utiču na telefon

Ako vas rizik od eksplozije i električnog udara ne mogu zaplašiti onda treba da imate na umu da ovakvi punjači mogu oštetiti vaš telefon. Originalni punjači dolaze sa osiguračem u unutrašnjosti koji se gasi u slučaju opterećenja i na taj način sprečava oštećenje telefona ili stvaranja mogućih iskrica. Jačina struje nije toliko važna bez osnovnih mjera predostrožnosti i zato bi uvijek trebalo da se odlučite za onaj skuplji, orginalni.

Oštećenje baterije

Lažni punjači uglavnom puno sporije pune telefon što vremenom može oštetiti bateriju. Pored toga kada vam se telefon puni duplo duže trošite i vrijeme i električnu energiju. Još jedna, ali ništa manje bitna stvar jeste da ukoliko vam se ovakav punjač pokvari nećete imati kome da se žalite.