Zašto voliš to si žena

Written by

Zašto voliš što si žena?

m:vijesti| Views: 183

Zašto voliš to si žena

“Žena je pratilac muškarca, podarena jednakim mentalnim kapacitetom

Ako je oznaka snage moralna moć, onda su žene nemjerljivo nadređene muškarcima

Ako je nenasilje zakon našeg bića, budućnost je na ženama”

Mahatma Ghandi

 

U modernom vremenu u kojem živimo žene su lideri u skoro svakom polju. One su izvršne direktorice nekih od najvećih multinacionionalnih kompanija na svijetu, kaskaderke u najpoznatijim holivudskim filmovima, astronauti i piloti. Nema više granica za žene i one danas mogu da se ostvare u svakom polju života.

Nikada ranije nije bilo tako dobro biti pripadnica ljepšeg pola, međutim žene su morale preći dugi i teški put kako bi se našle tu gdje jesu danas. Počeci ovog praznika datiraju iz davne 1857. godine kada su tekstilne radnice u New York-u protestovale zbog nehumanih uslova rada i niskih plata. Policija je tada rastjerala žene i prekinula protest, ali ovo je bio početak velike promjene koja će dovesti do osnivanja prvog ženskog radničkog pokreta.

Žena koja je i danas simbol pokreta za emancipaciju je njemačka feministkinja Klara Cetkin koja se za prava žena borila od 1889. godine. Ona je predložila da se proslavlja Dan žena i ovaj praznik je po prvi put obilježen 1911. godine uz proteste mnogih feminističkih pokreta iz čitave Evrope.

Ujedinjene nacije su 1975. godine proglasile 8.mart Međunarodnim danom žena, a u nekim zemljama kao što su Kina, Bugarska i Rusija ovaj dan se slavi kao nacionalni praznik.

Svake godine za 8. Mart poklanjamo cvijeće i mali znak pažnje našim drugaricama, djevojkama, majkama i drugim najdražim ženama u našim životima. Ovaj dan je i odlična prilika da svaka žena sama sebi postavi pitanje: Zašto ja volim biti žena?

osmi mart

Svaka žena bi trebala dobro razmisliti o ovom pitanju, a ovo su neki od naših najdražih odgovora:

  • Volim što sam žena, jer mogu da budem i lijepa i pametna
  • Volim što sam žena, jer to često mogu da koristim kao izgovor
  • Volim što sam žena, jer mogu da budem sve što poželim
  • Volim što sam žena, jer svi oko mene vole što sam žena

Razmislite kako biste vi odgovorili na ovo pitanje i pošaljite nam svoj odgovor ispod linka ovog teksta koji ćemo objaviti na službenoj Facebook stranici kompanije m:tel. Dame koje na najkreativniji i najbolji način odgovore na ovo pitanje očekuje poklon iznenađenja.

Kompanija m:tel svim damama želi srećan Međunarodni dan žena uz želju da vam svaki dan bude ispunjen srećom, pažnjom i ljubavlju.