Written by

Zelena arhitektura budućnosti

m:ovo m:ono| Views: 118

HT_italy_urban_treehouse_02_jef_150313

Užurbani saobraćaj na ulicama, povećanje svjetske populacije i sve veća količina štetnih gasova u atmosferi najvažniji su razlozi zbog kojih arhitekte budućnost izgradnje vide u zelenoj ili održivoj arhitekturi. Jedan arhitekta iz Italije pronašao je inovativan način na koji se prirodni elementi mogu spojiti sa vještačkim materijalima koje je stvorio čovjek.

Zelena arhitektura je grana arhitekture kroz koja se bavi pronalaskom načina na koji se može umanjiti negativan uticaj okoline na građevine, uz upotrebu odgovarajućih materijala i energije. Zgrada koja se nalazi na adresi Via Chabrera 25 u Turinu u Italiji odličan je primjer suživota prirode i čovjeka u urbanom gradskom prostoru. Arhitekta Luciano Pia imao je jedinstvenu viziju urbanog kompleksa sastavljenog od mješavine bujnog zelenila i čeličnih greda koje se međusobno isprepliću oko cijele zgrade. Stanovnici ove uistinu neobične grade imaju tako osjećaj da žive u džinovskoj kućici na drvetu.

Ova zgrada je posebna zato što je živa. Ona konstantno raste i mijenja se, a 50 različitih biljnih vrsta koje su ugrađene u zgradu svakodnevno proizvode kiseonik i apsorbuju ugljen dioksid tako da doprinose smanjenju količine štetnih gasova u atmosferi. Osim toga, ovo drveće je najbolja prirodna zaštita od buke i regulator temperature budući da stvara sopstvenu mikroklimu. Na ovaj način, zgrada se može savršeno hladiti tokom ljeta i grijati tokom zime.

Da je zelena arhitektura ključ za pronalazak održivih sistema izgradnje u budućnosti dokazuje i projekt francuske kompanije “Ennesys” koja je u blizini Pariza izgradila svoju prvu pametnu zgradu sa revolucionarnim sistemom proizvodnje energije uz pomoć zelenih algi.

U kompaniji “Ennesys” smatraju kako su alge budućnost čistog i jeftinog goriva za napajanje, a njihova vrhunska tehnologija uzgaja alge u fotobioreaktorima napravljenim od polikarbonata. Paneli sa reaktorima postavljeni su na fasadama zgrada, a alge nakon što narastu postaju odličan izolacioni sistem koji reguliše temperature tokom čitave godine.

AaronPouringAlgaeStanfordArticleGrandHouse3_4WEB

Budućnost održive arhitekture je i u solarnoj energiji, što je na odličan način pokazala jedna škola iz Wolfhagena u Njemačkoj. Ovo je jedna od prvih evropskih škola koja se u potpunosti napaja putem solarne energije sakupljene putem tankih i prozračnih solarnih panela postavljenih na krovu zgrade. Zbog debljine od samo jednog mikrona ovi paneli su prozračni tako da propuštaju svjetlost u prostorije, ali istovremeno smanjuju toplotu i bljesak koji dolazi od sunca. Prozori koji se nalaze sa strane otvaraju se automatski tako da zgrada ima prirodnu ventilaciju i svjež protok vazduha. Lanac solarnih ploča koje su postavljene na krovu jedan je od najvećih u Evropi.

Arhitekte iz cijelog svijeta takmiče se u pronalasku najefikasnijih načina održive izgradnje i čini se kako će u budućnosti najbolje zgrade biti one koje će na koristan način implementirati elemente iz prirodnog okruženja.