Želite li da preletite preko zaleđenog Korolev kratera na Marsu?

Written by

Želite li da preletite preko zaleđenog Korolev kratera na Marsu?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 88

Korolev krater na Marsu – u osnovi najveće klizalište u Sunčevom sistemu – sada možete preletiti zahvaljujući novoj, impresivnoj vizualizaciji.

Smješten u nizini na sjevernoj strani Marsa, ovaj krater, nazvan u čast ruskog raketnog naučnika Sergeja Koroleva, izgleda kao da je prekriven debelim snježnim pokrivačem, ali to je zapravo led.

Sada iz Evropske svemirske agencije (European Space Agency – ESA) stiže video koji prikazuje kako bi izgledalo letjeti iznad i oko njega.

Video je napravljen iz pet različitih uglova fotografije koju je 2018. snimio Mars Express, ESA-in satelit koji je kružio oko Marsa tokom posljednjih 17 godina. Snimci su uređeni stereo kamerom visoke rezolucije orbitera (HRSC), pružajući rezoluciju od 21 metra po pikselu.

Ovih pet slika su spojene u mozaik, uz korekciju boje, da bi Korolev krater bio predstavljen onako kako bi izgledao viđen ljudskim okom.

Za kreiranje ovog videa, zapisi HRSC-a su kombinovani s topografskim podacima o krateru i okolini, omogućavajući animirani, trodimenzionalni prikaz. Leteći visoko iznad površine Marsa, gledaoci prilaze krateru, a zatim lete unaokolo kako bi ga pogledali iz različitih uglova.

Pod pretpostavkom da ćemo nekad letjeti na Mars, ovo bi zapravo moglo postati stvarna turistička destinacija. Uz to, ovaj led bi mogao poslužiti i u praktične svrhe – kao obilan izvor vode.