Written by

Želite na Mars? NASA sprema novu misiju za 2020. godinu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 359

NASA je nedavno otkrila da je svemirska letjelica za roverski transport završena i da je trenutno u fazi testiranja, kao i da će 2020. godine biti spremna za posjetu Crvenoj planeti. A ono što je zanimljivo stanovnicima Zemlje jeste da svi mogu postati dio misije i “putnici” vozila koje ide na Mars.

Tačnije, vaše ime na listu papira će biti fizički u svemirskom brodu, ali i to se računa. Uostalom ne biste željeli biti na površini druge planete, bar dok se ne ostvare uslovi za život na njoj.

Na ovaj način NASA već neko vrijeme omogućava javnosti da bude dio putovanja svemirom. Kao što je bio slučaj sa prethodnim misijama koje se tiču Marsa, poznata svemirska agencija će da uključi i do nekoliko miliona ljudi, koji na simboličan način žele da daju svoj doprinos istraživanju i revolucionarnim otkrićima.

Imena će biti štampana na čipu koji je priključen na rover, a i vaše ime se može naći na tom spisku ukoliko se registrujete na zvaničnoj internet stranici svemirske agencije. Nakon prijave, dobićete “propusnicu za ukrcavanje” koja je potvrda vašeg učešća u misiji. Takođe, postaćete vlasnik i “čestih letačkih milja”, a koja se dobijaju za svaku NASA-inu misiju na koju pošaljete svoje ime.

Poznato je da najnoviji projekat koristi isti sistem poput onog na Mars InSight Lander-u, koji je prešao oko 301 milion milja do Crvene planete, te na nju sigurno sletio. NASA prati sve ove podatke, a možete i da provjerite svoje članstvo u klubu za “česte letače” na web stranici agencije.

Osim studija i formalnih izvještaja, agencija je veliki pristalica dijeljenja velike količine informacija sa javnosti, kao i njihovoj aktivaciji prilikom realizacije novih projekata. Dokaz za to su i redovne fotografije iz rovera i satelita na koje se redovno objavljuju, kako bi ih svi posjetioci internet stranice mogli vidjeti.