Želite organizovati svoj Gmail? Evo kako da to uradite!

Written by

Želite organizovati svoj Gmail? Evo kako da to uradite!

m:reza, preporučujemo| Views: 79

Ako Gmail nalog često koristite da biste kontaktirali bliske ljude, vjerovatno će ponekad doći do konfuzije, pa ako ga želite organizovati, evo kako da to uradite.

Naime, među mejl adresama koje su u vezi sa poslom, kao i pozivnicama na neke događaje, reklamama i neželjenom poštom, nekad je teško upratiti šta je od svega toga važno, a ponekad baš ono što je bitno može slučajno biti obrisano.

Postoji mnogo načina da organizujete poštu, a jedna moćna opcija je primjena naljepnica. Na primjer, možete da označite svakoga kome trebate da pošaljete čestitke za praznike ili sve koji trenutno rade na vašem video projektu – mogućnosti su gotovo beskrajne.

Evo nekih osnova i strategija za korištenje funkcija Gmail-ovog obilježavanja. Imajte na umu da su svi primjenjivi na desktop računaru, a i za upravljanja naljepnicama na mobilnom uređaju postoje različiti načini.

Da biste započeli sa upotrebom naljepnica, prvo morate da ih napravite. Postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti. Prvo, možete da kreirate oznaku iz lijeve Gmail kolone – pomjerite se prema dolaznoj pošti do opcije Upravljanje naljepnicama, a onda idite na Kreiraj novu naljepnicu. Kliknite na posljednju i unesite ime svoje nove naljepnice.

Želite organizovati svoj Gmail? Evo kako da to uradite!

Novu oznaku možete da kreirate i odmah je primijenite na nekoliko mejlova na sljedeći način – izaberite mejl adrese koje želite da označite potvrdom na lijevoj strane e-pošte. Kada budu spremne, kliknite desnim tasterom miša i zadržite iznad opcije Označi kao. Možete upisati ime svoje nove naljepnice u polje na skočnom prozoru i pritisnuti taster Return ili kliknuti na Kreiraj novu, gdje možete da unesete ime nove naljepnice.

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete da uradite sa naljepnicama je da im pridodate boje. Možda se čini kao mala stvar, ali ako pregledavate svoju poštu, obojene naljepnice jasno stavljaju do znanja kojoj kategoriji šta pripada.

Da biste to uradili pratite sljedeće korake – postavite kursor iznad naziva oznake u lijevoj koloni te kliknite na tri tačke desno od imena naljepnice, a potom izaberite opciju Boja naljepnica i izaberite neku od ponuđenih. Ako se želite vratiti zadanim bojama (crni tekst na sivoj pozadini), kliknite na Ukloni boju.

Ako, recimo, želite da izmijenite ili obrišete bilo koji od vaših filtera, to morate da uradite na glavnoj Gmail stranici sa podešavanjima, kojoj se pristupa klikom na dugme u gornjem desnom uglu, a zatim idite na Vidi sva podešavanja. Zatim kliknite na karticu Filteri i blokirane adrese i prikazaće vam se spisak svih vaših filtera. Da biste je pojedinačno uredili ili izbrisali, kliknite na vezu Uredi ili Izbriši, na desnoj strani svake naljepnice.