Written by

Želite spriječiti Facebook da vidi vašu istoriju pretraživanja?

kako? lako!| Views: 163

Izgleda da su ljudi koji su na čelu Facebook-a konačno odlučili da priznaju kako koriste našu istoriju pretraživanja kako bi oglašivačima pružili informacije potrebne za kreiranje specijalizovanih oglasa.

Kako ovaj proces funkcioniše? Kada posjećujete određene web stranice one na vašem kompjuteru čuvaju “cookie-je” koji služe kako bi podsjetile browser koji su vaši omiljeni sajtovi. Facebook daje ove podatke oglašivačima koji tako mogu saznati za kakvu vrstu proizvoda ste zainteresovani. Ako, na primjer, često pretražujete cipele na internetu, velika je vjerovatnoća da ćete vidjeti reklame za prodavnice cipela na desnoj strani vaše Facebook stranice.

Jedini način da ovo izbjegnete je da sami podesite postavke na svom računaru, a to možete učiniti kroz tri jednostavna koraka:

 

1. KORAK – Web stranica Digital Advertising Alliance

Otiđite na web stranicu Digital Advertising Alliance (http://www.aboutads.info/choices/ ). Kako bi vam ova web stranica normalno funkcionisala morate isključiti AdBlocker Plus (ili bilo šta što spriječava cookie-je da budu sačuvani na vašem računaru).

daa

2. KORAK – Pronađite Facebook

Na stranici ćete vidjeti listu opciju koja je prikazana na slici dolje. Trebate kliknuti na opciju “Companies Customizing Ads For Your Browser”. Skrolajte niz listu i pronaći ćete “Facebook Inc.”

daa2

3. KORAK – Recite Zuckerbergu da špijunira nekog drugog!

Nakon što ste locirali Facebook, označite kućicu koja se nalazi pored te opcije (na desnoj strani). Kada ste već tu, možete odabrati još neke opcije koje se nalaze na listi. Kada završite kliknite opciju “Submit yor choices” i proces je gotov. Slobodni ste.

Ovo naravno ne znači da ste u potpunosti zaštićeni. To biste mogli biti jedino ako u potpunosti prestanete koristiti Facebook.