Život na Marsu postaje sve izvjesniji

Scott Kelly speaks at Visitor Complex & John McBride introduces the Parker Brothers concept of Mars Rover.

Svakodnevno smo svjedoci istraživanja u svemiru i sve ih predstavljao kao mogućnost da se već sutra preselimo na neku od planeta. Tako Američka svemirska agencija (NASA) već neko vrijeme radi na konceptnom vozilu predviđenom za promociju istraživanja Marsa.

Festival “Summer of Mars” u Kennedy Space Centeru na Floridi svaki put predstavi neka zanimljiva otkrića, a ove godine je predstavljen rover koji nikada neće napustiti našu planetu, ali je primjer futurističkog gledanja na istraživanje drugih planeta. On treba da posluži kao inspiracija i nešto što će edukovati mlade u vezi sa planovima i razvojem NASA-e.

Vozilo najviše liči na Batmobile, a za njegovu izradu i dizajn zaslužna je kompanija Parker Brothers Concepts. Predstavljanje ovog vozila bilo je prava poslastica za sve ljubitelje Crvene planete i onoga sa čim se NASA bavi.

Za razliku od pravih rovera, ovo vozilo ima četiri sjedišta i malu laboratoriju za provođenje istraživanja i eksperimenata. Visok je skoro 3,3 metra i težak gotovo tri tone, a kao takav je potpuno funkcionalan. Maksimalnu brzinu razvija kao prosječan čovjek dok hoda, a veliki točkovi mu omogućavaju prelazak oštrog kamenja, kao i djelimično potopljenog tla.

Mars Rover je navodno, zahvaljujući bateriji od 700 volta koja se puni putem solarnih panela, u stanju ići 100 km/h.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se