Written by

Znate li kako se koristiti Google Drive?

kako? lako!| Views: 2728

google-drive-01

Kao prvo, Google Drive je online servis za čuvanje podataka, a neki će već prepoznati da se radi poboljšanoj verziji nekadašnjeg Google Docs servisa.

Na Google Drive-u možete čuvati dokumente, fotografije, muziku, video zapise i sve to na jednom mjestu, a Google će vam ustupiti 15 GB besplatnog prostora za skladištenje podataka. Google Drive je takođe online prostor čija prednost što pomoću njega možete i uređivati sve vaše dokumente.

Kako biste uopšte mogli koristiti Google Drive potreban vam je Google nalog, što sigurno imate ako koristite Android.

Pomoću tog naloga možete sačuvati sve vaše dokumente i fajlove, te im pristupati sa više različitih uređaja i lokacija, a sve što trebate zapamtiti je e-mail i lozinka. Takođe, Google Drive vam omogućuje da podijelite sve vaše dokumente, fotografije ili bilješke s kim god poželite. Google Drive možete instalirati na vaš računar ili bilo koji pametni uređaj, a sa računara mu možete pristupiti i preko Gmail naloga.

Gdrive

Vašim dokumentima možete pristupiti sa bilo kojeg mjesta, ali pod uslovom da imate internet vezu. Zahvaljujući odličnoj integraciji sa Androidom vrlo je lako učitavati fajlove. Sve što trebate samo trebate otvoriti željeni fajl i pomoću opcije “Share” odabrati Google Drive.

Google Drive će vam biti od zaista velike koristi ukoliko želite da neki dokument podijelite sa više korisnika, te tako možete sami napravit željene grupe korisnika i omogućiti ponaosob svakom članu grupe da može pregledati dokument ili ga izmijeniti. Također, Google Drive omogućava da istovremeno više korisnika uređuje dokument.

Kako biste podijelili dokument, potrebno je otvoriti ga, a zatim kliknuti na “Share” u gornjem desnom uglu dokumenta. Ovo će otvoriti dodatni prozor u kojem se nalazi nekoliko opcija, a osnovna je odabir osoba sa kojima se želi podijeliti dokument. Samo treba unijete njihove e-mail adrese i odabrati da li osoba smije uređivati dokument ili ga samo pregledati.

Google Drive 01

Još jedan način da podijelite dokument iz Google Drive-a je putem Gmail-a, a potrebno je samo otvoriti meni, odabrati “Attach file” i pojaviće se ikonica Google Drive-a, a zatim odaberete željeni dokument.

Takođe, Google Drive vam dozvoljava da unutar njega kreirate potpuno nove dokumente, a na raspolaganju su vam Google Docs, Google Sheets, Google Slides (što su online verzije poznatih MS Office programa, kao što su Word, Excel, PowerPoint), te još mnogo toga.

Ukoliko još uvijek ne koristite Google Drive, pravo je vrijeme da počnete, te više nećete imati problema sa manjkom memorije na vašem uređaju, a svi potrebni dokumenti biće vam dostupni sa bilo kojeg mjesta.