Written by

Znate li kako su ljudi fotošopirali prije pojave fotošopa?

m:ovo m:ono| Views: 73

-Pogledajte fotografije koje su promijenile smisao i percepciju istorije.

prije fotosopa1856- 1857- “Cloud Study, Light-Dark,” Gustave Le Gray. Dva odvojena negativa (nebo i more) je spojeno na horizontu. To je omogućilo Le Gray-u da izbalansira dva različita nivoa izlaganja.

Čim se fotografija usavršila i pokazala svoju moć, naučnici, umjetnici i drugi su počeli njima da manipulišu. Još od doba dagerotipije kao prvog fotografskog procesa koji je imao sjajnu komercijalnu svrhu, fotografi su koristili duple ekspozicije da bi stvorili zapanjujući efekat.

Nedugo nakon toga, foto-manipulacija poprimila je mnogo veće razmjere samim tim što su se vremenom spoznale mogućnosti kojima fotografija mijenja percepiju posmatrača. Ako uzmemo za primjer fotografije pejzaža iz toga vremena, često se čini da je nebo na njima previše naglašeno. Da bi ovo postigli, fotografi su kombinovali dvije fotografije i spajali dijelove koji su bili podudarni.

U segmentu duhovne fotografije uklapano je više dijelova da bi se postigla neprirodna veličina predmeta. A to, priznaćete, nije bio posao koji se mogao obaviti, kao danas, za nekoliko sati, već je bilo potrebno minimum nekoliko dana.

prije fotosopa21857- “Aberdeen Portraits no. 1,” George Washington Wilson. Fotografija “Faking It“: jasno šalje poruku manipulacije.

Umjetnici su manipulaciju koristili kada su u pitanju narativne fotografije, što je odobreno i od strane konstruktivnog pokreta u Rusiji 1920. godine, a nakon toga i nadrealisti su se usaglasili da takve fotografije imaju svoju svrhu te je to preraslo u umjetnički pokret.

prije fotosopa31858 – “Fading Away”, Henry Peach Robinson. Izgrađena iz pet pojedinačnih negativa.

Pogađate- politika je najviše maskirala fotografije.

Najkontroveznije su bile fotografije koje su rađene u političke i propagandne svrhe. Za primjer imamo Staljina koji je zahtjevao da se izbrišu politički protivnici iz istorijskih zapisa i sa fotografija i da se na fotografijama prikažu sastanci do kojih nikada nije došlo.

prije fotosopa4Fotografija Lenjina i Staljina u mjestu Gorki iz 1922 koju je napravio neidentifikovani ruski umjetnik. Iako su se Lenjin i Staljin često sastajali, ova fotografija je uljepšala Staljinov izgled.

I sami znamo koliko je danas uz pomoć kompjutera i fotošopa lako manipulisati fotografijama. Prije 1985. godine to nije bio nimalo lak posao, jer su fotografije retuširane ručno pomoću boje ili penkala isključivo u mračnoj komori. Sjenčenje kojim se postiže totalno drugi smisao fotografije mogli su da rade samo nasposobniji umjetnici.

prije fotosopa51948 “Dream No. 1“: Električni aparati za dom”, Grete Stern

prije fotosopa61930.- „Room with eye“- Maurice Tabard

prije fotosopa71950- “Christmas Card,” Angus McBean. Fotograf Angus McBean stvarao je božićne kartice koje su bile u obliku autoportreta.