pravi prijatelj applikacija

Written by

Znate li ko su vam pravi prijatelji? Ova aplikacija ima odgovor za vas!

moj android| Views: 218

pravi prijatelj applikacija

Aplikacija koja vam može reći koji od vaših prijatelja negativno utiču na vas, a koji su pravo rame za plakanje. Zvuči nemoguće? Vjerovali ili ne, od sada pomoću aplikacije zanimljivog naziva pplkpr možete saznati upravo to. Ona sakuplja podatke o vašim socijalnim interakcijama i na osnovu toga donosi zaključke o tome kako se stvarno osjećate dok komunicirate ili provodite vrijeme sa određenim ljudima.

Aplikaciju pplkpr razvili su Lauren McCarthy i Kule McDonald i ona veoma precizno pokazuje poraste u nivou stresa ili uzbuđenja prilikom susreta sa nekom osobom. Upravo iz ovog razloga kreativni dvojac se odlučio da aplikaciju nazove još jednim simboličnim imenom- Čuvar ljudi. Aplikacija ovog kreativnog tima treba pokazati koje prijatelje trebate sačuvati, a koje udaljiti iz svog života.

Neki od podataka kao što je činjenica da će vam se prilikom poziva voljene osobe pojačati rad srca prilično su predvidivi, ali postoje i neki prilično iznenađujući pokazatelji. Možda nismo ni svjesni da nam rad sa jednim određenim kolegom donosi više stresa od rada sa nekim drugim i ova aplikacija nam upravo na to ukazuje.

McCarthy i McDonald kreirali su aplikaciju na osnovu rezultata studije koju su sproveli na Carnegie Mellon univerzitetu, a aplikacija funkcioniše putem bilo kojeg 4.0 bluetooth trackera koji uključuje GPS i mjerenje otkucaja srca. Bluetooth tracker se povezuje sa aplikacijom i zatim bilježi kako se osjeće prilikom svojih svakodnevnih interakcija.

Kreatori aplikacije su željeli da otkriju kako ljudi reaguju na situacije u offline svijetu, budući da je mnogo lakše mjeriti online dešavanja i interakcije na društvenim mrežama. Mnogo je teže dobiti precizne podatke na osnovu socijalnih platformi i algoritama iz stvarnog svijeta.