Written by

Znate li koja je prva stvar koja je kupljena preko interneta?

m:ovo m:ono| Views: 161

Buy

Možete li pogoditi šta je prva stvar koja je kupljena onlajn putem kreditne kartice? Sada već davnog avgusta 1994. godine, jedan čovjek iz Filadelfije kupio je Stingov album “Ten Summoner’s Tales” na CD-u preko sajta NetMarket.com.

CD, Sting, NetMarket.com? Da li je još neko nostalgičan?

Istina je da ono što je bio naizgled bezopasan događaj, zapravo je bio jedan od najvažnijih trenutaka za internet i cio svijet, jer je to je bila prva upotreba kreditne kartice na mreži. Kupovina je bila zaštićena, a podaci su šifrovani.

Spomenimo i to da je slavni Amazon.com postojao svega mjesec dana kada je došlo do spomenute transakcije, ali nije funkcionisao do 1995. godine, tako da je ova kupovina na mreži zaista bila prva.

Stvari su sasvim drugačije 21 godinu kasnije. Maloprodaja više nije tako jednostavna, a online prodaja je doživjela novo doba, jer ljudi mogu da kupuju robu iz svih krajeva svijeta. Sada prodavci jednostavno moraju da imaju svoje e-komerce, da se bave shippingom, da imaju distributivne centre i fizičke prodavnice, a sve ovo mora funkcionista zajedno. Ukoliko ne vjerujete, pogledajte Amazon.com, najveću online trgovinu na svijetu. Zapravo, zaradili su oko 100.000 dolara od momenta kada ste počeli da čitate ovaj tekst, pa do sada.

Drugim riječima, Amazon prodaje zaista mnogo Stingovih albuma.